miércoles, 17 de noviembre de 2010

LA CASTANYADA


La tardor té una festa assenyalada: TOTS SANTS-LA CASTANYADA. Comença a arribar el fred i ja s'escau parlar del tema: "ens hem d'abrigar", "aviat serà la casanyada", "quin gust les castanyes calentones".
Toca fer la decoració d'acord amb l'època i a això dediquem els tallers de manualitats: aquest any hem fet murals amb fulles de debò i d'altres de pintades, amb bolets, castanyes i cargols amb banyes.
I el dia abans de la castanyada ve la feina de debò: prepar els panellets. Ametlla, sucre, una mica de patata per lligar i que no ens costi tant, ja no tenim tanta força a les mans, i després, afegir el gust que vulguem: coco, cafè, cacau, cirera, pinyons, donar-hi forma i ja són a punt per coure. Un cop cuits els deixarem reposar fins demà: n'hem fet una bona quantitat per convidar tots els familiars que vulguin afegir-se a la nostra festa. També cal preparar les castanyes, fer-hi el tall a la pell perquè no petin en torrar-se, i la teca ja és a punt.
A les estones de conversa, sortiran costums dels diferents llocs de procedència, però hi ha un element sempre comú. És temps per recordar els nostres difunts: els pares, algun germà, el meu marit era una persona estupenda, vem tenir una vida meravellosa... i així amb totes aquestes petites coses anem omplint de contingut els nostres moments, els nostres dies.




No hay comentarios:

Publicar un comentario